Luftsport – nu også med kagelogo

Luftsport Danmark fik forrige år nyt logo, da foreningen så at sige blev selvstændig efter mange år med direkte forbindelse til DMU. Så sent som sidste år blev Luftsport Danmark medlem af KDA med ret til at udstede FAI licenser til konkurrenceflyvning.

Men først nu har foreningen også fået sit logo på kage med marcipanovertræk. Tønder Flyveklub har gode forbindelser til Skovs Bageri i Kolding, som diskede op med lækkerierne om søndagen, da årets Air Rally blev afviklet.

Kager med flyvelogoer på rad, inden de tog gevaldig skade i kombination med eftermiddagskaffen. Her er det Allan Hansen og Karin Christensen fra Tønder Flyveklub, der sammen med flere andre fra klubben kræsede for deltagere med grillaften og festmiddag i løbet af weekenden

GAC topmøde for første gang i Danmark

Mødet i Billund havde deltagere fra over 20 lande fra store dele af verden.

For første gang har FAI-GAC holdt sit årlige møde i Danmark, nærmere bestemt på Legoland hotel og konferencecenter i Billund.  FAI (Fédération Aéronautique Internationale) er hovedorganisation for alt hvad der har med luftsport at gøre. Organisationen har hovedkontor i Lausanne i Schweiz.

Alt lige fra flyvning med små droner i lav højde til amatør raketter som sendes ud i rummet er under FAI’s vinger. I vores GA-verden hører bl.a. sport som Præcisions- og Rallyflyvning, Air Race og også en komite, som holder styr på verdensrekorder indenfor flyvningen. Hele denne del under FAI kaldes General Aviation Committe, GAC.

FAI-GAC mødes en gang om året for at diskutere og arbejde med udviklingen af sport indenfor GA og evt. ændringer af regler i de forskellige sportsgrene. Det er også her der tages beslutning om fremtidige sportsbegivenheder som verdensmesterskaber, Air Games etc. Mødet har deltagere fra hele verden, så en slags topmøde indenfor GA kan man godt kalde det.

Hvert FAI-medlemsland har udpeget 2 personer (delegate /alternate) til at repræsentere sit lands nationale luftsportsforbund. For tiden er det Vagn Jensen og Allan Hansen, der er hhv. delegate og alternate.

Vagn Jensen har den fine titel af ærespræsident i kraft af, at han tidligere har været præsident for FAI-GAC og selvfølgelig sit mangeårige virke indenfor GA og sport. Vagn Jensen modtog i 2014 i øvrigt også et stort hædersbevis i form af Charles Lindbergh diplomet. Allan Hansen er i øjeblikket formand for Præcisions-flyvningskomiteen, så Danmark er i høj grad med, der hvor beslutningerne tages indenfor luftsport.

Årsmødet i Billund foregik fredag-lørdag d. 8-9. november 2019. Fredag var der først møde i de mindre komiteer, som arbejder med opdatering og regler, gennemgang af evt. afholdte konkurrencer mm. Senere samme dag og hele lørdagen går med fælles møder, hvor alt præsenteres for alle deltagende lande. Til sidst stemmes der om evt. ændringer og der er præsenteres ofte også bud fra forskellige lande, som ønsker at afholde konkurrencer. Referater og div. rapporter fra selve møderne kan findes på FAI´s hjemmeside.

Det hele afsluttes lørdag aften med gallamiddag og selvfølgelig godt socialt samvær mellem alle landenes deltagere. Næste års møde afholdes i Sydafrika i forbindelse med Rally Verdensmesterskabet 2020.

Deltagerne ved mødet i Billund var:

DM i Herning udsat

Luftsport Danmark må desværre udsætte det danske mesterskab i præcisionsflyvning. Som følge af mange andre arrangementer i løbet af foråret, var DM i år rykket frem til den 27. april.

DM forventes afviklet senere i år. Mere info herom senere.

Gabs slog til igen på heden


Heden, ja, man tror det næppe,
men kom selv, bese den lidt:
lyngen er et pragtfuldt tæppe,
blomster myldre milevidt.
Skynd dig, kom! om føje år
heden som en kornmark –
som en kornmark står.
(Jylland mellem tvende have
Tekst: H. C. Andersen, 1859)

Den danske nationalskjald havde næppe dette års DM i præcisionsflyvning i tankerne, da han skrev sin hyldest til heden, men det er ikke desto mindre en passende beskrivelse af den udfordrende navigationstur, som indgår i mesterskabet.

Heden var i dobbelt forstand det gennemgående tema, da konkurrencen blev afviklet i knap 30 graders varme – på den sidste dag i Danmarkshistoriens tidligste varmebølge.

Og hvad så med konkurrencen? Joh, den gav også anledning til diverse hedeture, da ruten gik vestover til de dele af den danske natur, som nu er en afveksling mellem hede, skov og kornmarker. Ganske vanskelige betingelser, som endte med sejr til Kurt Gabs fra Haderslev Flyveklub.

Læs mere og se hele resultatlisten her:

Invitation til DM i Herning

Luftsportdanmark afholder i samarbejde med Midtjysk Flyveklub DM i præcisionsflyvning på Herning Flyveplads. Både PPL og UL-piloter er velkomne, ligesom der kan ventes enkelte deltagere fra udlandet uden for den officielle konkurrence den 9. juni.

For nogle af piloterne bliver det til et længe savnet gensyn med folkene og faciliteterne i Herning, der stod bag det dobbelte VM i 2004.

Hent den officielle invitation her,

husk især tilmeldingen seneste den 4. juni.

Danske piloter på hård mission ved NM

De danske deltagere fik en tredjeplads i holdkonkurrencen, der blev vundet af Sverige foran Norge. Fra præmieoverrækkelsen ses her fra venstre: Allan Hansen og Arne Bartels, Danmark, Lars-Inge Karlsson og Claes Johansson, Sverige samt Håkan Fosso og Odin Sætre fra Norge.

Mens regnen piskede ned på deltagerne i Roskilde Festival og Landsidrætsstævnet i Aalborg, skinnede solen næsten 20 timer i døgnet på deltagerne i NM i præcisionsflyvning 2017, der blev afviklet den 30. juni i det norske flyverparadis i Elverum en lille times flyvning nord for Oslo.

Og mens vi er ved det positive, så lykkedes det for en af de danske deltagere, Allan Hansen, at sikre sig en delt tredjeplads i landingskonkurrencen. Men ellers var det en hård mission for de danske deltagere.

NM har normalt deltagelse af Sverige, Norge, Finland og Danmark, men denne gang var Finland ikke repræsenteret. Et fuldt mandskab tæller fem piloter, og her var Sverige og Norge godt med. Flere af de bedste danske piloter havde dog valgt at blive hjemme denne gang, så det danske hold bestod kun af to piloter, Allan Hansen fra Holbæk Flyveklub og Arne Bartels fra Randers Flyveklub.

De norske værter have lagt et stort arbejde i arrangementet, hvor navigationsturen gik via landskabet i dalen omkring Elverum. Det er dog ganske vanskeligt at navigere med de norske kort i 1:250.000, og de fleste deltagere havde da også ganske mange strafpoints på tidskontrollerne. Samtidig havde ingen piloter fundet alle mærker og fotos. Tværtimod fik de fleste piloter en del flere strafpoints på denne del af konkurrencen end de typisk ville få i en dansk konkurrence, selv om en del af ruten måtte udgå som følge af en fejl i opgavematerialet.

På den baggrund kom tilfældigheder til at spille lidt ind, og det forklarer måske nogle af placeringerne. Allan Hansen fik en samlet 7. plads, som netop var i den bedste halvdel blandt de 14 deltagere, men lidt skuffende efter 2. pladsen ved NM i Sverige i 2016, kun ni points efter vinderen. Arne Bartels var feltets mindst rutinerede deltager, og det ses i placeringerne.

Hent den samlede stilling fra NM 2017 her.

 

 

 

Invitation til DM i præcision i Skive

DM_invitationDe danske konkurrencepiloter går en travl tid i møde med både DM og VM på hjemmebane i Skive.

Første opgave er kvalifikationen til VM, hvor de sidste brikker falder på plads ved DM, der afvikles den 13. juni.

Der er dog rigelig plads til alle, uanset om man har ambitioner om at blive verdensmester. Det gælder såvel piloter med motorfly som UL-piloter.

DM_2015 – hent invitationen her

Udfyld venligst og send ind.

FAI’s Charles Lindbergh diplom til Vagn Jensen

Allan Hansen & Vagn Jensen i Lausanne
Allan Hansen og Vagn Jensen var i Lausanne i Schweiz for at underskrive aftalen med FAI om at KDA / DMU Sport står som arrangør af VM i præcisionsflyvning 2015. Ved samme lejlighed fik Vagn Jensen tildelt FAI’s fineste udmærkelse, Charles Lindbergh diplomet, og benyttede lejligheden til at markere begivenhederne foran det store monument, der tæller ned til de næste olympiske lege i Rio i 2016 (hvor flyvning desværre ikke er på programmet).

Dansk flyvning har lidt svært ved at markere sig på podiepladserne når det gælder internationale konkurrencer for sportsfly. Men som vært og organisator for internationale begivenheder inden for denne sportsgren er Danmark helt fremme i feltet, og det blev endnu engang markeret i FAI’s hovedkvarter i Schweiz i midten af november, da DMU Sports’ grand old man Vagn Jensen blev tildelt Charles Lindbergh diplomet, som er organisationens højeste anerkendelse, idet selve den officielle overrækkelse først sker i Rotterdam i 2015.

Vagn Jensen blev nomineret til den prestigefyldte anerkendelse af generalsekretær i Kongelig Dansk Aeroklub, Anders Madsen, som i sin (engelske) indstilling blandt andet fremhævede:

  • Vagn Jensen has served as director, judge and jury member at numerous previously Championships. The list of chores over the past more than three decades is extremely long.

  • Vagn Jensen is the only person in the world to have served as competition director three times: WPFC 1989, WRFC 1995 and the combined WRFC / WPFC in 2004.

  • Thanks to his enthusiasm, initiative and financial competence, he successfully directed these FAI Precision and Rally Flying World Championships.

  • Vagn Jensen has been the main organizer and competition director of Danish National Championships in Precision- and Rally flying competitions with small exceptions every year since 1980 and every four years competition director of the Nordic Precision flying Championships as well. Without his enthusiasm and skills for air sports events, these events would not have reached same level.

På samme møde i Lausanne fik dansk luftsport endnu en gang tildelt værtskabet for en international begivenhed, nemlig verdensmesterskabet i præcisionsflyvning, WPFC2015.

Det mest usædvanlige ved denne begivenhed er paradoksalt nok, at Vagn Jensen ikke vil være øverst ansvarlige som Competition Director. Men som vice competition director vil han være lige i nærheden når der som altid opstår spørgsmål og uenigheder blandt de meget ambitiøse lande og konkurrencedeltagere, hvor det altid er en fordel at kunne trække på mange års erfaringer fra tidligere begivenheder.

‘Chefen for det hele’ ved VM i Skive i juli 2015 bliver Allan Hansen, der udover at være formand for DMU Sport også har deltagelse i mange internationale konkurrencer og ganske mange danske titler som pilot at trække på.

Verdens bedste piloter mødes i Skive 2015

Sirius 2
Nedtællingen til VM i Precision i Skive er i gang. Kontrakten mellem FAI på den ene side og DMU Sport og Skive Motorflyveklub på den anden blev underskrevet ved et møde i Lausanne i Schweiz med deltagelse af formanden for DMU Sport, Allan Hansen (tv) og Vagn Jensen fra DMU Sport. Allan får det overordnede ansvar som Competition Director i Skive, men han han støtte sig til Vagn Jensen, der havde den samme rolle ved afviklingen af det første VM i Skive i 1989. Her ses de to foran det monument i Lausanne, der viser nedtællingen til det næste sommer-OL i 2016.

Historien gentager sig, siger man – med visse afvigelser.

Sådan bliver det i hvert fald i sommeren 2015, hvor Skive Lufthavn for anden gang kommer til at lægge asfalt til verdens bedste piloter med afviklingen af 22nd World Precision Flying Championship, WPFC.

Det har i nogen tid har ligget i kortene, at VM i Precision igen skulle afvikles i Skive, men det var lidt uofficielt, da det ikke er noget man bare lige bestemmer.

VM er en international sportsbegivenhed inden for flyvning, som styres fra FAI, der har hovedkontor i Lausanne i Schweiz. FAI er luftsportens svar på Den internationale Olympiske Komité, der står bag OL og tilfældigvis også har hjemme i Lausanne. Og ligesom arrangører af OL skal fremvise et detaljeret bud på afviklingen, skulle DMU Sport også præsentere en plan for mesterskabet, inden det officielt kunne overdrages.

Det centrale dokument i denne proces er de såkaldte ‘Local Rules’, som er en detaljeret beskrivelse af mesterskabet. Dette regelsæt skal godkendes og underskrives af FAI og den lokale arrangør, og det skete i forbindelse med et arrangement i FAI i midten af november.

Det fremgår blandt andet, at konkurrencerne skal foregå i dagene 19.-25. juli 2015, og at deltagerne har mulighed for at møde frem ugen før for at forberede sig.

Det er også helt officielt, at det lokale arrangement sker i et samarbejde mellem Kongelig Dansk Aeroklub, DMU Sport og Skive Motorflyveklub.

Skive var vært for det første VM i Precision i 1989, og faktisk er en del af ‘mandskabet’ stadig på banen, når den store opgave skal løftes igen.

Udover selve flyveklubben har en række lokale virksomheder og ikke mindst Skive kommune givet tilsagn som støtte og assistance.

En af arrangørernes opgaver er også at give de kommende deltagere mulighed for at følge med i forberedelserne, herunder diverse praktiske oplysninger for tilmelding, konkurrencens afvikling, faciliteter og folkene bag. Alle disse oplysninger vil være at finde efterhånden som de er på plads på den særlige, engelsksprogede hjemmeside , som er under opbygning.