Invitation til Rally syd for grænsen

Lørdag den 16. maj har du chancen for at komme lidt hjemmefra og få lidt frisk luft under vingerne. Det traditionsrige Rallye zwischen den Meeren 2020 afvikles af vore nordtyske venner med udgangspunkt i Husum. (Bare rolig, de taler også engelsk).

Hent posteren med mere info her,

og invitationen her.

Fly på kirke-cruise i Sydjylland

Omgivelserne var nær perfekte for planlægningen af ruten til dette års Beta Air Rally i Haderslev. Her er det Jakob og Anette Blok fra Ringsted Flyveklub, der er dybt koncentreret – med en fiks lille sag i baggrunden…

Sjældent har så mange danske fly været på udkig efter så mange kirker som den sidste lørdag i august i det sydjyske. Ikke fordi de skulle nå adskillige bryllupper på en dag, men fordi årets Beta Air Rally zigzaggede rundt i landskabet mellem Haderslev og Vestkysten, og undervejs skulle deltagerne passere hele ni kirker, hvis de da fulgte den planlagte rute.

Udgangspunktet var Haderslev Flyveplads, hvor de 12 deltagende fly med pilot og navigatør fra morgenstunden skulle tegne den planlagte rute ind på et kort, og lave diverse beregninger for at flyve navigationsturen – til tiden.

Hen på eftermiddagen var det hele overstået, og de fleste var nogle erfaringer rigere, og nogle havde stiftet særligt bekendtskab med en stor regnbyge, der også havde bestemt sig for at besøge området i samme tidsrum.

Læs mere om resultaterne af konkurrencen her.

Invitation til Beta Air Rally i Haderslev

Haderslev Flyveplads i det sydjyske er en flot og velholdt plads med fine forhold for både motor- og UL-fly, og den danner rammen om det årlige Beta Air Rally. Det sker lørdag den 25. august, med søndagen som reservedag i tilfælde af dårligt vejr.

Det er nu allerede fjerde år, at Beta Aviation Insurance står som hovedsponsor for rallyet, der således også er en god anledning til at få en snak med flyets forsikringsforhold med folk fra Beta.

Og så er rallyet som altid en oplagt anledning til at møde andre piloter, der har lov til at fylde hele maskinen op med ‘navigatører’.

Læs mere om arrangementet i invitationen, som kan hentes herunder.

Hent invitationen til rallyet her, og bemærk tilmeldingsfristen den 22. august.

Hent reglerne for rally konkurrencen her.

Læs mere om Beta Aviation Insurance her.

Midtsjælland i top ved Beta Air Rally

Vinderne i A-klassen ved Beta Air Rally 2017 ses her i midten, nemlig Anette og Jacob Blok fra Midtsjællands Motorflyveklub. 2.-pladsen gik til Anne Reinhold og Lago Laumark-Møller fra Vojens (tv), mens tredjepladsen tilfaldt pilot Sindre Lindal med Jacob M. Svenningsen og Annegrete Zobbe som observatører.

Midtsjælland var både i centrum og i toppen, da årets Beta Air Rally blev afviklet.

For første gang i mands minde blev det traditionsrige rally afviklet på Sjælland, med Midtsjællands Motorflyveklub i Ringsted som vært, og det blev også til sejr i A-klassen for et sjællandsk team – for andet år i træk.

Beta Air Rally afvikles hvert år af DMU Sport/Luftsportdanmark for at fremme flyvesikkerheden og styrke interessen for motorflyvning.

Arrangementet sponsoreres af Beta Aviation Insurance i Danmark, som er en ledende udbyder af forsikring af fly.

Læs mere om arrangementet og se alle resultater her.

Defekt lydpotte sandsynlig årsag til motorstop

Motoren fra CS APA på værkstedet i Portugal. Der er to lydpotter, som sidder langt bagtil tæt på brandskottet. Som det fremgår er et der frit kik ind i potten til venstre - ved den røde pil - fordi et dæksel er faldet af. Dækslet på højre lydpotte er stadig på plads
Motoren fra CS APA på værkstedet i Portugal. Der er to lydpotter, som sidder langt bagtil tæt på brandskottet. Som det fremgår er et der frit kik ind i potten til venstre – ved den røde pil – fordi et dæksel er faldet af. Dækslet på højre lydpotte er stadig på plads

Af Arne Panduro,

En defekt lydpotte ser umiddelbart ud til at have spillet en uheldig rolle i forbindelse med VM i rallyflyvning i Portutal i september. Her blev det danske hold med Allan Hansen som pilot og Arne Panduro som navigatør tvunget til en nødlanding i en kålmark.

Den ganske dramatiske begivenhed endte heldigvis godt, men umiddelbart var det en gåde, hvorfor det motoren pludselig satte ud i lav højde og ikke levnede mere end et halvt minuts penge til at finde et sted at lande. Der blev umiddelbart før motoren stoppede konstateret en udefinerlig lugt af røg, men det kunne have flere årsager, hvoraf de fleste ikke nødvendigvis ville medføre pludselig motorstop. Det var ikke umiddelbart muligt at afmontere coilingen og kigge ind i motoren, som ellers kunne give et vink om årsagen.

Det lykkedes efterfølgende den lokale flyveklub i Santa Cruz, som ejer CS APA og havde lejet den ud i forbindelse med konkurrencen, at få bjærget flyveren i samarbejde med de lokale myndigheder og havarikommission. Siden er motoren afmonteret, og det viser sig, at der manglede et dæksel på den venstre lydpotte, som normalt er svejset sammen.

Det forklarer dog ikke i sig selv at motoren stoppede, men lydpotten sidder meget tæt på brandskottet, hvor der på den modsatte side inde i kabinen er diverse elektriske installationer, herunder masteren, og en kortslutning som følge af den stærke varme kan have denne virkning. Hvis f.eks. ground ledningerne til magneterne også er smeltet, så de grounder magneterne, så stopper motoren. Det er også en mulig forklaring på, at der var strøm til instrumenter og flaps efter landingen, selv om masteren blev sat på ‘off’.

Luftsportdanmark har spurgt en dansk specialist i branchen hvordan sådan en potentielt livsfarlig situation kan opstå, og han tilføjer, at det umiddelbart ser ud til at være et udslag af dårligt vedligehold af flyet.

–  Sådan et endedæksel kan ikke falde af på en time eller to, så skylden er helt klart menneskelig fejl ved de sidste par service. En lille revne der er blevet større og til sidst går hele vejen rundt og endedækslet falder af. Mit bud vil vil være, at revnen har været der mindst 150-200 timer, eller ca. 3 – 4 services, fastslår eksperten.

Endnu er den portugisiske havarikommission dog ikke klar med en rapport, som formentlig vil tilføje yderligere detaljer om forløbet, herunder om det er muligt at placere et endeligt ansvar.

Familien Blok tager guldet i Beta Air Rally 2016

Efter en del forsøg lykkedes det for Anette og Jakob Blok at hive sejren i årets Beta Air Rally hjem. De ses her sammen med Vagn Jensen fra Luftsportdanmark efter overrækkelse af førstepræmien.
Efter en del forsøg lykkedes det for Anette og Jakob Blok at hive sejren i årets Beta Air Rally hjem. De ses her sammen med Vagn Jensen fra Luftsportdanmark efter overrækkelse af førstepræmien.

Det andet danske Beta Air Rally blev afviklet den 20. august i Sæby. Det skete efter at Beta Aviation Insurance har valgt fortsat at støtte privatflyvningen i Danmark via den ældste sportslige begivenhed inden for motorflyvning.

Det blev til en yderst velfortjent sejr til Anette og Jakob Blok fra Midtsjællands Flyveklub.

Læs mere om begivenheden her:

Beta fastholder sponsorat til air rally

Beta Aviation InsuranceForsikringskoncernen Beta Aviation Insurance har i en årrække været en førende partner for private danske flyejere, herunder ejere af motor- og Ul-fly. Sådan er det stadig, og der er heller ikke lavet om på, at Beta er hovedsponsor for Luftsport Danmarks årlige rally.

Det er ikke alene med til at lægge et sundt økonomisk fundament under et arrangement der længe har været et af årets højdepunkter for mange piloter og deres venner og familie. Den økonomiske håndsrækning gør det også muligt at deltage for et ganske overkommeligt gebyr, som delvis dækning af udgifterne, herunder mad og drikke til deltagerne.

 

 

Beta Air Rally i luften i Randers

Det første Beta Air Rally blev vundet af Allan Hansen med sønnen Benjamin som observatør. Det synlige bevis overrækkes her af Vagn Jensen fra DMU Sport
Det første Beta Air Rally blev vundet af Allan Hansen med sønnen Benjamin som observatør. Det synlige bevis overrækkes her af Vagn Jensen fra DMU Sport

Der var ingen større sensationer blandt vinderne af årets flyverally, som blev afviklet i Randers i september. Men det var i den grad en nyhed, at rallyet skiftede navn til Beta Air Rally efter mange år under navnet Sirius Air Rally. Det skete efter at Beta Aviation Insurance har overtaget de aktiviteter inden for flyforsikring i Danmark, som indtil i år blev varetaget af Sirius International Aviation Insurance, der har lagt navn til rallyet siden 2008.

Hvordan gik det så ved det første Beta Air Rally ? Læs hele historien her.

Sirius-vinder fik sin medalje i Lausanne

2014 har været lidt ekstra drilsk for arrangementet af årets Sirius Air Rally. For første gang i rigtig mange år gik det oprindeligt planlagte arrangement i vasken – bogstaveligt talt. Et voldsomt lavtryk lagde sig over landet og endte med skybrud, kældre fyldt med vand og lukkede veje.

Men folkene bag rallyet giver ikke op så let, og derfor blev det udsatte arrangement heldigvis gennemført i begyndelsen af oktober. Alt var på plads, næsten da. Der manglede noget. Da medaljerne til de dygtigste skulle deles ud var vinderen af unlimited klassen, Allan Hansen, allerede taget af sted.

Men Allan er heldigvis også formand for DMU Sport, som også har andre jern i ilden for tiden. Han var således medio november i Lausanne i Schweiz sammen med Vagn Jensen fra samme forening for at præsentere DMU Sports bud på afvikling af VM i Precision i Skive 2015. Den del gik helt som planlagt – læs mere her.

Men anledningen blev også udnyttet til at få guldmedaljerne på plads.

Sirius 1
De store smil var fremme, da Allan Hansen (tv) fik overrakt det synlige bevis for sejren i Sirius Air Rally i Skive af Vagn Jensen fra DMU Sport.

Sirius Air Rally i sol og vind i oktober

DSC_0168For første gang i et årti måtte DMU Sport aflyse det årlige Sirius Air Rally på grund af dårligt vejr, da det oprindeligt var planlagt sidst i august. Regnen silede ned, og nogle steder i landet bød weekenden på regulære skybrud.

Skyerne stort set væk og solen bragede ned med temperaturer i underkanten af de 20 grader, da konkurrencen endelig blev afviklet den 4. oktober. Men ude vestpå bankede en front på, og et højtryk mod øst sørgede i forening for, at vinden i fik rigelig fart på i løbet af dagen, og det var sammen med en lavtliggende dis en ganske stor udfordring for mange af deltagerne i år.

Læs mere om konkurrencen og se alle resultagerne her.