2018

Solen skinnede om kap med vinderne af de tre klasser, som indgår i DM i præcisionsflyvning. Fra venstre ses her nr. 2 i B-klassen, Henning Andersen og Jacob Ladefoged, nr. 3 i B-klassen, Kim Lomholdt, vinderne af A-klassen med navigatør Knud Pinholt og Annegrete Zobbe, og vinderen af B-klassen Sindre Lindal. Herefter er det sølvvinderen i A-klassen Lago Laumark-Møller, bronzevinder i A-solo Niels Gregersen, vinderen i A-solo Kurt Gabs samt andenpladsen i A med navigatør Jakob og Annette Blok.

 

Piloter på hedetur i det midtjyske

Det kan være lidt vanskeligt for udefrakommende at finde rundt i de vestjyske skove og heder på landjorden, og det er ikke meget nemmere fra 1000 fods højde. Det måtte deltagerne i årets DM i præcisionsflyvning sande, da arrangementet blev afviklet med udgangspunkt i Herning Lufthavn i et samarbejde mellem Midtjysk Flyveklub og DMU Sport, der er stor tak skyldig til de lokale kræfter, herunder Henning Andersen og ikke mindst Grete Andersen, som forstod det kulinariske, herunder en rigtig fin afslutningsmiddag.

Men når regnebrættet gøres op er det måske især landingerne, der springer i øjnene. Selv om de fleste deltagere har været med før og har tusinder af landinger i logbogen, var en drilsk sidevind fra syd med til at sende de fleste landinger langt før eller efter nullinjen, som det kun lykkedes at ramme rent to gange ud af de i alt 32 landinger, de otte deltagende fly gennemførte.

Se alle resultaterne herunder.

Man bliver ikke danmarksmester in præcisionsflyvning uden at beherske flere af de vigtige rutiner i flyvning: Planlægning, navigation og landing. Herunder er det afgørende at følge med i landskabet, der passeres undervejs. FP & Nav. er resultatet af den planlægning, udregning af kurser og distancer på de enkelte ben i navigationsturen, og den præcision, selve ruten er fløjet. Obs. er resultatet af, om deltagerne har fundet de mærker og fotos, der var taget undervejs på ruten på forhånd. Endelig indgår fire landinger i udmålingen, og her ville fire nullandinger have givet nul strafpoints. Men sådan gik det altså ikke for nogen af deltagerne i år…

 

Kurt Gabs fra Haderslev Flyveklub var tilbage på toppen og kan se frem til en lang vinter med pudsning af sølvtøj. Udover selve guldmedaljen var der hele tre pokaler. Hans endelige resultat skiller sig især ud på landingerne, der – uden at være prangende – var noget bedre end konkurrenternes i samme klasse, ja faktisk vandt Gabs landingskonkurrencen samlet.

Kurt Gabs havde favnen fuld med pokaler for selve førstepladsen, samt for både bedste navigationstur og landinger. På billedet ses også Lago Laumark-Møller, der blev nr. 2, og Niels Gregersen, der blev nr. 3.

 

A-klassen med navigatør findes ikke i den internationale konkurrenceflyvning, men den har været med i Danmark i mange år. Deltagerne får samme vanskelige opgave – herunder fotos fra ruten – som A-deltagerne solo, men der er bare to i cockpittet.

Som nævnt gik turen i år ud over det vestjyske hedelandskab, idet deltagerne først skulle finde startpunktet fra en af de efterhånden utallige rundkørsler i det virvar af nye veje, som er bygget omkring Herning de senere år…

 

Derefter gik det lidt nordvest på, og så sydover over heder og skove, tæt forbi Billund kontrolzone for endelig at returnere til målet lidt øst for banen i Herning efter passage af Ikast.

Se hele ruten her (pdf)

 

Når selve konkurrencen kaldes præcisionsflyvning skal det tages ganske bogstaveligt. I år var indlagt tidskontroller ved samtlige ni vendepunkter samt ti hemmelige steder undervejs. For deltagerne i A-klassen betyder det, at de hvert sted tildeles to strafpoints, hver gang de måtte være mere end to sekunder ved siden af den planlagte tid. Disse tider har alle piloter fået oplyst på forhånd af konkurrenceledelsen. For deltagerne i B-klassen er der et spillerum på 15 sekunder ved hver kontrol, men det er heller ikke alverden, hvis man ikke har større rutine i denne disciplin.

Hvis en deltager skulle være mere end en halv sømil – 926 meter – ude af kurs ved et kontrolpunkt, tildeles det maksimale antal strafpoints.

Den store betydning af at beherske alle tre grunddiscipliner blev især bemærket i A-klassen med navigatør, hvor det rutinerede par Annette og Jakob Blok havde været meget skarpe med at finde flest af de meget vanskelige fotos af alle deltagere undervejs på navigationsturen. Timingen var også god, men landingerne i den lille Rally var ikke noget at skrive hjem om.

Jakob Blok fra Midtsjællands Flyveklub ses her i en af de bedre landinger.
A-klassen med navigatør blev i år vundet af Knud Pinholt og Annegrete Zobbe fra Randers Flyveklub. Andenpladsen gik til Jakob og Annette Blok (tv) fra Midtsjællands Flyveklub.

Selv Det var Jakob ikke alene om, selv om alle piloter så ganske koncentrerede ud under landinger. Her et lille udpluk:

Den var desværre lidt for lang. Lago Laumark-Møller deltog igen i år i sin KZ’ er fra 1946. I sig selv ganske imponerende.
Kim Lomholdt fra Randers Flyveklub flyver UL, og her ses han i sin Savanna ganske tæt på nullinjen
Jacob Ladefoged er en af de måske kommende piloter fra dem meget aktive flyveskole i Midtjysk Flyveklub. Han havde fået instruktør Henning Andersen med på dagen, og han ses her i en af de første landinger

 

Kurt Gabs fra Haderslev Flyveklub kommer en anelse for tidligt i denne landing. Der gives dobbelt strafpoints for at lande før nullinjen
Niels Gregersen fra Herning Flyveklub ses her under landing i sit UL-fly, en Eurostar
Sindre Lindal fra Randers Flyveklub får lidt ekstra strafpoints for at nå banen før nullinjen
En af de helt særlige æresbevisninger ved DM i præcisionsflyvning gik i år til Lago Laumark-Møller fra Vojens. Han fik den såkaldte sportsmanship pokal for sin helt enestående indsats i dansk konkurrenceflyvning gennem flere årtier. Han flyver mest i sin gamle KZ-3, men han har også en imponerende liste af andre flytyper på sit typekort. Han er hidtil den eneste pilot, der har deltaget i en C-172 Diesel. Her overrækkes pokalen af formanden for DMU Sport, Allan Hansen, under stort bifald fra de øvrige deltagere
Der var dækket fint op på terrassen foran klubhuset forud for præmieoverrækkelsen, der blev forestået af formanden for DMU Sport, Allan Hansen

 

Inden dagens konkurrencer gik i gang for alvor, var der morgenbriefing for alle deltagere

Kommende arrangementer