2020

Blæsten legede med ved DM i Præcision

Flere klasser og international deltagelse betød ekstra mange vindere ved dette års DM. Fra venstre er det Ola Tau Hatlestad, Tommy P. Chalali, Kenneth Jacobsen, Erling Dyrmose, Tim Geppert, Catherine Jensen, Christian Due Nielsen, Rosa og Niels Gregersen, Hans Birkholm, Lago Laumark-Møller, Arne Bartels, Martin D. Hansen og Kjeld Hjorth.

DM i Præcision 2020 var mere end almindeligt udfordret allerede inden det endelig lykkedes at få afviklet luftsports weekenden i Tønder i dagene 22.-23. august . Corona satte en stopper for alle aktiviteter i foråret, hvor konkurrencen normalt holdes. Og da det endelig blev muligt, slog vejret om fra flere ugers hedebølge til noget, der minder om almindelig dansk sommer: Regnbyger og blæst.

Med 10 deltagende fly var der reelt kamp om flere pladser. Hans Birkholm var dog ganske suveræn. Bemærk at de øvrige på podiet fløj ultralet.

Alle fik en grundig rystetur med vinden ind fra sydvest, men da det hele var forbi, var alt ved det gamle: Hans Birkholm var tilbage efter et par års fravær, men han satte sig igen sikkert på titlen som danmarksmester.

Den kraftige vind fra sydvest stod dog nogenlunde lige på tværs af banen i Tønder, da navigationstur var fløjet. Herefter består konkurrencen normalt af en landingskonkurrence med fire landinger til hver deltager. Der var dog rigelig med sidevind til alle, og ikke mindst for de to ultralette fly var den i den høje ende i forhold til at afvikle en konkurrence. Derfor blev landingskonkurrencen i første omgang udsat, og vinderne blev udråbt på baggrund af navigationsturen og den forudgående beregning af ruten. Med et håb om, at landingerne kunne afvikles næste dag.

Søndag morgen lagde ud med kraftige regnbyger, men en time senere var det hele stilnet af, og vinden var drejet mere i syd og stod nu mere direkte på banen.

Dagen var egentlig afsat til den årlige rally flyvning, så der var ikke meget tid til landingerne. Derfor blev det besluttet alene at lave to landinger til hvert fly.

Det hele rykkede dog ikke meget på den samlede stilling, og de tre pladser øverst blev ikke ændret.

Toppen af poppen. Fra venstre er det Rosa og Niels Gregersen, der tog andenpladsen, Hans Birkholm med favnen fuld af pokaler, og Lago Laumark-Møller, der kom ind som tredje.

DM er dog delt op i flere klasser, nemlig en A- og en B-klasse, som i år var suppleret med en international klasse, bestående af de norske deltagere.

B-klassen er især for begyndere i den ædle sport, og denne gang var der to deltagende fly. Vinderen blev Catherine Jensen, der stadig er elev, men fik god hjælp af sin instruktør Christian Due Nielsen.

Resultatet af DM i B-klasssen
 
 
Vindere af B-klassen: Catherine Jensen og Christian Due Nielsen, til venstre, og Erling Dyrholm og Tim Geppert.

 Hent opgaver og kort – prøv selv

DM navigationsturen gik i år i det allersydligste Jylland, og et par vendepunkter var ganske tæt på den dansk-tyske grænse.

Navigationsturen gik fra Tønder østover til Gråsten via en række vendepunkter, retur i en lidt lidt nordligere kurs.

 

Her er en lille samling af de opgaver, kort med mere, der indgik i konkurrencen (hent i .pdf):
Flyveinstruktion

Udflyvningskort

Flyvekort med vendepunkter

Vendepunktsfotos

Enroutefotos A-klasse

Enroutefotos B-klasse

Super arrangement i Tønder

Bag den sportslige del af konkurrencen står Luftsport Danmark, der siden sidste konkurrence er blevet medlem af KDA og har fået mulighed for at udstede såkaldt FAI licens. Konkurrenceflyvning i Danmark er således en del af et internationalt samarbejde under FAI med hovedsæde i Lausanne i Schweiz.

Alt dette er dog intet at regne mod det helt centrale samarbejde med lokale flyveklubber i Danmark, der så at sige lægger alle faciliteter til, herunder startbane, hangar og kontor.

Og vigtigst af alt: Tønder Flyveklubs medlemmer. Denne gang var alle deltager igen imponeret af det fine arrangement med masser af god mad og drikke, for slet ikke at nævne den helt uovertrufne gæstfrihed til alle udefra.

Luftsport Danmark er stor tak skyldig på alle deltagernes vegne.

Kommende arrangementer