2022

Alle deltagere - næsten - samlet uden for terminalbygningen efter at DM 2022 var afviklet i Skive. Nogle med flere pokaler end andre. Fra venstre ses Jakob og Annette Blok, Gunnar og Martin D. Hansen, Niels Gregersen (sønnen Lukas var med som observatør, men allerede videre til en fest), Henrik Jensen og Per Kronlykke, Hans Birkholm og Kjeld Hjorth. Lars Arne Jensen var ikke lige til stede

Birkholm suveræn - sådan da...

På bundlinjen var der ingen tvivl. Hans Birkholm blev igen en suveræn vinder af DM 2022 i præcisionsflyvning, der blev afviklet i Skive Lufthavn.

Men han vil også huske dagen for noget andet – herom senere…

Selv om der var store nyheder på programmet i form af det norske program AirSports til streaming af navigationsturen, var selve konkurrencen efter den kendte skabelon: Beregning af navigationsturen, flyvning af turen, og endelig fire landinger.

Lørdag den 2. juli udmærkede sig fra morgenstunden med masser af sol og behagelige temperaturer. Men, vi er jo i det nordvestjyske, og så kommer det selvsagt til at blæse op ad dagen, og det blev måske dagens største udfordring for de syv deltagende mandskaber.

Normalt er international præcisionsflyvning en konkurrence med piloten alene i cockpittet, men det tolkes lidt mere fleksibelt i den danske afvikling. Faktisk var der to personer i de fleste fly denne gang.

Navigationsturen var før første gang planlagt i det norske AirSports program, som er en betydelig praktisk lettelse. Men ruten gik også denne gang vestover og passerede da også de store plantager ved Lemvig og de noget drilske hedearealer, hvor det kan være ganske vanskeligt at orientere sig. Alle kom dog mere eller mindre heldigt i forhold til tidsplanen tilbage til Skive.

Sidste udfordring var den standard landingskonkurrence, som har det med at skille fårene fra bukkene. Her er det normalt også helt efter planen, hvis Hans Birkholm vinder og tager landingspokalen med hjem under armen.

Sådan gik det ikke helt denne gang. Birkholm er Danmarks bedste konkurrencepilot i årtier, og han rammer normalt ikke helt ved siden af målet – nulstregen på banen – i en landing. Men vinden var denne dag i Skive frisk og ganske drilsk direkte fra højre i landingsretningen. Flyene passerer bygningerne på pladsen, og der er altså ingen vind i næsen og noget turbulent. Det kræver hårdt arbejde i cockpittet, masser af sideror og sideglid for at justere højden.

Og her var det altså, at Hans Birkholm for første gang nogensinde var så udfordret, at han ikke nåede ned i selve landingsfeltet – en såkaldt out-of-box – og måtte indkassere maksimum strafpoints. En oplevelse, han næppe glemmer lige straks, og dertil kostede førstepladsen i landinger. Den gik i stedet til Kjeld Hjorth.

Der var rigeligt at se til i cockpittet under landingskonkurrencen, og ganske halsbrækkende så det ud – indimellem. Men alt gik godt, og resultaterne ses herunder.

Som altid var luftsportdanmark godt hjulpet med en konkurrence i Skive, som stiller op med mange frivillige hjælpere – og ved dagens slutning denne gang leverede den afsluttende middag – direkte fra grillen.

Kommende arrangementer